Preventief Medisch Onderzoek
Uw gezondheid is bepalend voor de kwaliteit van uw leven.
Onbezorgd leven
Ieder mens is uniek!
Open MRI-scan. Afgestemd op uw persoonlijke situatie en wensen.
Dr. Keulen kliniek ervaring:
'Ik werd gelijk gerustgesteld'

| 11 april 2013

Waar een crisis goed voor kan zijn!

Dat betrekkelijk kleine verbeteringen in leefstijl gunstige gevolgen voor de volksgezondheid kunnen hebben, bewijst de economische crisis die Cuba begin negentiger jaren van de vorige eeuw teisterde. Door een tekort aan brandstof en voedsel verloor de gemiddelde Cubaan de nodige pondjes, hetgeen werd gevolgd door een fikse afname van sterfte aan diabetes type 2 (de helft minder) en harkwalen 1/3 minder). Toen Cuba uit het economisch dal opkrabbelde, keerden de 'oude' kwalen langzaam terug. Een team van Spaanse, Cubaanse en Amerikaanse onderzoekers rapporteerden deze bevinden in een artikel dat recent verscheen  in het gerenommeerde vakblad British Medical Journal verschijnt.

Het eiland werd rond 1990 hard getroffen door het verval van 'kameraad' Sovjet-Unie en de Amerikaanse embargo politiek. Gebrek aan voedsel en brandstof volgde. De Cubanen pakten vaker de (Chinese) fiets of liepen naar school en werk. Zo verloren ze gemiddeld 5,5 kilo in vijf jaar. Dat pakte heilzaam uit voor de volksgezondheid: in een na-ijleffect halveerde de sterfte aan diabetes en verminderde het aantal hartdoden met een derde.

Cuba kwam er economisch bovenop en het aantal mensen met obesitas verdrievoudigde vergeleken met voor de crisis. Diabetes kwam weer terug en de dalende lijn van hartziekten vlakte af. In een commentaar voorspelt de vermaarde voedingsprofessor Walter Willett dat het een kwestie van tijd is voordat de sterfte aan diabetes en hartkwalen weer op het 'oude peil' is. Helaas beschouwen Cubanen nu de fiets als het symbool van de economische ontberingen van destijds, schrijft hij.

Bron: http://www.bmj.com/content/346/bmj.f1515


teveel van Cuba