Preventief Medisch Onderzoek
Uw gezondheid is bepalend voor de kwaliteit van uw leven.
Onbezorgd leven
Ieder mens is uniek!
Open MRI-scan. Afgestemd op uw persoonlijke situatie en wensen.
Dr. Keulen kliniek ervaring:
'Ik werd gelijk gerustgesteld'

| 07 maart 2013

GEZOND blijven is TEAMWORK
Rob van Zandvoort en Josina Rouwette vormen in Dr. Keulen Kliniek een sterk team als het om gezondheid gaat

Het voorkomen dat mensen ziek worden en het opsporen van ziekte in een eerder, meestal beter behandelbaar, stadium. Deze maatschappelijke tendens staat bekend onder het begrip preventieve geneeskunde. Rob van Zandvoort en Josina Rouwette van Dr. Keulen Kliniek in Schimmert lopen hierbij voorop. Het streven om mensen te behoeden voor de negatieve vicieuze cirkel van ziekte en uitval stimuleert het echtpaar elke dag opnieuw het beste op het gebied van zorgzaamheid uit zichzelf te halen. Voor hun cliënten en voor zichzelf. Ze zijn opgegroeid in een bewuste levensstijl. De partner speelt daarin een grote rol, want die moet, net zoals in een goed team, ook zijn of haar bijdrage leveren. Het individu scoort een punt, maar uiteindelijk wint het team de wedstrijd!

De Dr. Keulen Kliniek bestaat al meer dan 25 jaar en is vernoemd naar de gerenommeerde cardioloog dr. Udo Keulen (1928–1984). Deze vooruitstrevende arts bouwde in de jaren zestig de cardiologische en intensieve hartbewakingsafdeling in het Sint-Elisabeth Ziekenhuis in Tilburg op en stond aan de wieg van de naar hem vernoemde Dr. Keulen Kliniek. In de loop der jaren werd de focus verbreed naar algemenere zorg.
Toch gaf dat niet de juiste voldoening. “Meer en meer wilde ik mensen behoeden voor de negatieve vicieuze cirkel van ziekte en uitval”, licht Rob van Zandvoort toe. “Je gezondheid bepaalt immers in hoge mate de kwaliteit van het leven en kan zich ontwikkelen tot een bron van onzekerheid. Maar dat hoeft niet zo te zijn. Natuurlijk overkomen sommige dingen je gewoon. Daar doe je niets aan. Maar twee derde van de chronische ziektes kunnen we in een zeer vroeg stadium opsporen. Veel mensen hebben echter zo’n angst dat er iets wordt gevonden dat ze zich niet durven laten onderzoeken. In de praktijk gebeurt het uiteindelijk zelden dat we iets vinden waaraan niets meer te doen is.”

Gezonde geest in een gezond lichaam
Om een goede inschatting te maken van de gezondheid, gaat Rob van Zandvoort uit van de mens in zijn totaliteit. Dat betekent een gezonde geest in een gezond lichaam. “Vaak blijft het niet bij onderzoek alleen. We kijken naar de gehele levensstijl. Ik zie regelmatig mensen die veel met hun werk bezig zijn. Ze vinden gezond eten te omslachtig, ze nemen veel de auto en bewegen weinig. Deze mensen besteden weinig aandacht aan hun ‘eigen bedrijf’, dat lijf en leden heet: hun gezondheid. De gevolgen van zo’n levenswijze onderschatten ze schromelijk. Neem overgewicht. Uiteindelijk kom je daar niet vanaf met een uurtje sporten elke week. Het gaat om de algehele levensstijl. De dagelijkse beweging.”
Als geneesheer en fervent sporter weet Rob waarover hij het heeft. Mountainbiken, fitness en catamaran-zeilen zijn Robs favoriete bezigheden. Dagelijks stapt hij na zijn werk op de fiets en trapt een uurtje door het Zuid-Limburgse landschap.
Josina Rouwette vult aan: “Met het verstrijken van de jaren ben ik anders gaan denken over sporten. Ik word steeds gedisciplineerder. Vroeger vond ik sporten eigenlijk helemaal niet leuk. Maar op een gegeven moment kreeg ik klachten in de onderrug. Er werd van alles aan gedaan, maar het ging niet over. Om er toch ook zelf wat aan te doen, ging ik sporten. Langzaam bouwde ik dat op. Stap voor stap. Steeds meer merk ik dat het me een goed gevoel geeft. Ik beleef er nu veel plezier aan. Noodzakelijk. Anders houd ik het niet vol.”

Voeding
Behalve aan sporten besteden Rob en Josina veel aandacht aan voeding. “Ik vind het niet zo verwonderlijk dat veel mensen niet meer goed weten wat ze moeten eten”, vertelt Josina. “Nagenoeg alles is al eens negatief in het nieuws geweest. Keer op keer kom ik zelf uit op het aloude principe van matig en gevarieerd eten. Regelmatig probeer ik wat nieuws. Groenten die van de koude grond komen en niet uit de kassen, genieten mijn voorkeur. Zij zijn puur en hebben de meeste smaak. Daar kan ik enorm van genieten.”

Taakverdeling
Binnen de kliniek werkt het echtpaar nauw samen. Bij Rob ligt de focus op  medisch gebied. Josina houdt zich met alle andere zaken bezig. “Ik fungeer binnen de kliniek onder meer als gastvrouw. Ik vind persoonlijke aandacht hierbij belangrijk. Uiteindelijk betreft onze dienstverlening in de kliniek geen standaardverhaal. Ieder mens, iedere cliënt, is anders. Daar houden wij rekening mee. We zijn zeer betrokken bij onze cliënten en zijn allebei perfectionisten. Altijd streven we naar minimaal een negen. Privé en zakelijk sluiten bij ons naadloos op elkaar aan. We stemmen onze agenda’s af op elkaars dagelijkse bezigheden. ’s Avonds werkt Rob vaak aan medische rapportages en ik aan de boekhouding. Samen delen we de dingen waarmee we elke dag intensief bezig zijn. Ieder op zijn eigen gebied. Dat vinden we prettig. Wij weten dan ook heel goed wat elk bezighoudt.”

Deskundigheid en gastheerschap
Goed weten wat de mens bezighoudt, vinden Rob en Josina ook belangrijk in relatie met hun cliënten. Deskundigheid en gastheerschap staan hierbij voorop. “Mensen kunnen altijd bellen voor een vrijblijvend advies”, licht Rob toe. “Om te komen tot een goede diagnose voer ik eerst met de cliënt een uitgebreid gesprek waarin we bepalen wat hem of haar bezighoudt en waar eventuele ‘gevaren’ op de loer liggen. Op die manier kunnen we samen de juiste stappen nemen om onnodig ziek worden te voorkomen. Gezond blijven is uiteindelijk teamwork.”