Preventief Medisch Onderzoek
Uw gezondheid is bepalend voor de kwaliteit van uw leven.
Onbezorgd leven
Ieder mens is uniek!
Open MRI-scan. Afgestemd op uw persoonlijke situatie en wensen.
Dr. Keulen kliniek ervaring:
'Ik werd gelijk gerustgesteld'

| 26 november 2020

Gelukkig verloopt corona meestal mild (in 80 procent van de gevallen) en word je vanzelf weer beter. Maar het blijft spannend om thuis uit te zieken van corona, zonder dokters aan je bed. Welke medische adviezen geven huisartsen voor een goed herstel thuis?

Veel water drinken

De veelvoorkomende klachten bij corona zijn koorts, hoesten, moeheid, moeilijk ademen, minder goed ruiken of proeven, verkoudheid en keelpijn. Hoofdpijn, spierpijn en pijn op de borst komen ook regelmatig voor. De symptomen hebben veel overeenkomsten van die bij de griep. Niet gek dus dat Thuisarts.nl veel adviezen geeft, die ook gebruikelijk zijn bij griep of een andere zware luchtweginfectie.  Denk aan: veel water drinken (twee liter water), want je lichaam droogt makkelijk uit door de warmte van de koorts. Probeer ook af te koelen en rust goed uit. Kijk of stoppen met roken lukt, want dat verslechtert je ziektebeeld.

Goed eten
Genoeg eten is ook een belangrijke tip, want veel mensen met COVID-19 kunnen door de uitputting niet goed eten. Ondervoeding ligt daardoor op de loer. Laat huisgenoten een lekkere boterham smeren. Als eten niet goed gaat, kun je de huisarts vragen om medische drinkvoeding, zodat je kunt aansterken. Deze pakjes kun je ook zelf kopen via bijvoorbeeld bol.com.

Stukje lopen
Huisartsen adviseren verder om bij corona twee tot drie keer per dag even op te staan en een stukje te lopen door de kamer. Bij corona is het risico op trombose extra verhoogd en een wandelingetje van vijf tot tien minuten helpt daartegen.

Iedere dag temperaturen
Bijzonder bij corona is verder dat je na vijf tot dertien dagen ineens extra ziek kunt worden. Ineens ben je extra kortademig en moe of de koorts schiet ineens omhoog.  Dan is het zaak snel met de huisarts te bellen, want het kan een teken zijn dat je toch naar het ziekenhuis moet. Ook als klachten lang aanhouden, is het slim om de huisarts te bellen. Het Nederlandse Huisartsengenootschap adviseert om iedere dag te temperaturen, zodat je kunt zien hoe het gaat met de koorts.

Medicijnen
Een paracetamol tegen de koorts en misschien een verzachtend keeltabletje. Meer medicijnen adviseren huisartsen niet tegen de klachten van COVID.

Antivirale medicijnen zoals remdesivir of het antimalariamiddel hydroxychloroquine worden afgeraden, omdat ze gevaarlijk zijn en weinig (tot niets) doen tegen het virus. Alleen in het ziekenhuis worden deze middelen soms gegeven.

Antibiotica zijn in principe ook niet nuttig, omdat ze niks doen tegen virussen. Alleen bij sommige longontstekingen kunnen antibiotica behulpzaam zijn, omdat ze dan de bacteriën doden die samen met het coronavirus huishouden in de longen.

Alle positieve berichten over dexametason ten spijt, thuis heb je er meestal niks aan. Alleen bij mensen die thuis zuurstof krijgen, wordt het soms in overleg met de longarts voorgeschreven.

Vitamine D is ook geen aanrader. Ook al zijn sommige wetenschappers erg enthousiast over vitamine D, de huisartsen zijn niet overtuigd van het nut bij corona. Wel adviseren huisartsen in de wintermaanden iedere dag bij te slikken voor 50-plus vrouwen en bij 70-plussers ook de mannen.

Spuitjes om trombose te voorkomen (LMWH-spuitjes) zijn alleen bedoeld voor mensen die eerder een diep veneuze trombose of longembolie hebben gehad, of voor mensen die (een actieve vorm van) kanker hebben.

Bescherm je huisgenoten
Last but not least – zorg dat je huisgenoten niet besmet raken met het coronavirus. Dat is een heel gedoe, met een eigen kamer, veel schoonmaakbeurten en aparte handdoeken, maar het kan je huisgenoten een ziekbed (of erger) besparen.

Bron: Behandeling corona van NHG en Thuisarts.nl