Preventief Medisch Onderzoek
Uw gezondheid is bepalend voor de kwaliteit van uw leven.
Onbezorgd leven
Ieder mens is uniek!
Open MRI-scan. Afgestemd op uw persoonlijke situatie en wensen.
Dr. Keulen kliniek ervaring:
'Ik werd gelijk gerustgesteld'

| 05 juni 2017

Legionella,

Met het zomerse weer wordt er weer meer gesproeid, gekoeld, gedoucht en gebadderd. Dit kan riskant zijn voor uw gezondheid.

Ieder jaar ontwikkelen enkele honderden mensen een legionella-longontsteking door het inademen van waterdruppeltjes die besmet zijn met de bacterie Legionella. Dit zijn overigens voornamelijk mensen boven de 40, kleine kinderen, rokers en mensen met een verminderde weerstand.

Je kunt dit voorkomen door de geiser of boiler boven de 60 graden af te stellen, zeker 1 x per week de douche te gebruiken en zeker na een langere vakantie als je weer thuis komt de douche 10 minuten te laten lopen omdat in stilstaand water sporen van legionella zich sterk kunnen vermenigvuldigen.

Verder kunnen bubbelbaden, fonteintjes, brandslangen en natte koeltorens (in sommige kantoorgebouwen)  een bron van besmetting vormen. In 1999 was een whirlpool die als showmodel op een florabeurs in Bovenkarspel stond de veroorzaker van een Legionella uitbraak waarbij 200 mensen ernstig ziek werden en 32 mensen overleden.

Ook op een vakantieadres kan een te laag afgesteld warmwatersysteem een risico vormen. Laat de douche lopen en controleer of het water goed heet wordt. Neem anders een koude douche of een bad.

Met vriendelijke groet,
Rob van Zandvoort
Arts/Directeur