Preventief Medisch Onderzoek
Uw gezondheid is bepalend voor de kwaliteit van uw leven.
Onbezorgd leven
Ieder mens is uniek!
Open MRI-scan. Afgestemd op uw persoonlijke situatie en wensen.
Dr. Keulen kliniek ervaring:
'Ik werd gelijk gerustgesteld'

| 23 september 2018

Geschokt door de recente berichten betreffende het steeds maar stijgend percentage van overgewicht bij de Nederlands bevolking (inmiddels boven de 50 %) en het feit dat de meeste mensen hier niet mee zitten viel het mij op dat Japanners weliswaar ook veel en vaak eten maar dat dit bij hen niet tot overgewicht leidt

De gemiddelde BMI is bij hen 22.5 en bij ons is dit  25.5. Mannen zijn zwaarder dan vrouwen.  Vietnam (21) zit onderaan en de VS en Koeweit staan bovenaan (31).  Hoe hoger de BMI hoe meer chronische ziekten zoals diabetes en artrose er ontstaat. Egypte scoort ook heel hoog en dit heeft alles te maken met de fastfood cultuur die het traditionele voedsel heeft verdrongen.  Voor de Egyptenaren is dit een regelrechte ramp omdat de zorg voor hen nu al  onbetaalbaar is. Onze zorg wordt waarschijnlijk ook onbetaalbaar als de BMI verder blijft stijgen zoals in. In Zuid Afrika de zorgpremies drie maal zo hoog is als bij ons.  Preventieve screening op o.a. prostaatkanker is in Zuid Afrika gekoppeld aan een lagere premie.

Japanners drinken graag. Je mag gerust aangeschoten over de straat zwalken. Het verkeer in de steden  is gelukkig rustig en gedisciplineerd ondanks dat alleen al in Tokyo 36 miljoen mensen wonen!

Tijdens mijn bezoek aan Tokyo en Kyoto  hebben we bijna  uitsluitend Japans gegeten en bestonden de maaltijden meestal uit Miso soep, verschillende soorten noodles,  rijst,  sushi, tempura, veel groenten en vis en heel weinig vlees. Japanners hebben namelijk gedurende een lange periode geen dieren geslacht.

Gefermenteerde soya wordt in verschillende gerechten gebruikt. Dit zorgt voor een speciale smaak (soms niet te eten) en is bovendien gezond. Door fermentatie verandert de chemische samenstelling en stijgt bijvoorbeeld het vitamine K2 gehalte. Dit vitamine is heel belangrijk voor soepele vaten en onze westerse voeding schiet hierin tekort. Met name als je geen zuivel en verse groenten eet zullen de bloedvaten op de den duur verstijven en barsten.

Hopelijk stimuleren mijn overpeinzingen u  om eventuele vakantie kilo’s snel weer kwijt te raken en om gezond te eten.

Voor meer statistiek: www.indexmundi.com/blog/wp-content/uploads/2013/04/weight-of-the-world.jpg