Preventief Medisch Onderzoek
Uw gezondheid is bepalend voor de kwaliteit van uw leven.
Onbezorgd leven
Ieder mens is uniek!
Open MRI-scan. Afgestemd op uw persoonlijke situatie en wensen.
Dr. Keulen kliniek ervaring:
'Ik werd gelijk gerustgesteld'

| 01 augustus 2013

Hoog BMI verhoogt risico galstenen


Een hoog BMI vergroot de kans op galstenen, vooral bij vrouwen. Dat blijkt uit onderzoek van het Rigshospitalet, het universitair ziekenhuis in Kopenhagen.
[overgewicht, obesitas, bmi, body mass index, galstenen, galblaas, vrouwen, risico]

Voor het onderzoek bestudeerden wetenschappers de gegevens van 77.679 personen. In de 34 jaar dat het onderzoek duurde, ontwikkelde 4.106 deelnemers galstenen. Het onderzoek verscheen in het tijdschrift Hepatology van de American Association for the Study of Liver Diseases.

Resultaten

De mensen die galstenen kregen, waren over het algemeen ouder, vrouw en bewogen weinig. Ook gebruikten personen met galstenen vaker een hormoonbehandeling en dronken ze minder alcohol dan mensen zonder galstenen. Ook een hoog BMI hing samen met een verhoogd risico op galstenen.

De resultaten wijzen erop dat met elk punt dat je BMI stijgt de kans op galstenen met 7 procent toeneemt. "Obesitas is een bekende risicofactor voor galstenen, een verhoogd BMI lijkt bij te dragen aan het ontwikkelen van deze aandoening", aldus onderzoeker Anne Tybjærg-Hansen. "Dit onderzoek laat weer zien dat overgewicht een slecht effect heeft op de gezondheid."